Camping Öland

Camping Öland

Öland, en ö fylld med otämjd natur och historiska vingslag, är det perfekta resmålet för den som söker en campingupplevelse utöver det vanliga. Med sin unika flora, långa stränder och pittoreska landskap erbjuder denna ö i Östersjön en oas för både äventyrare och de som söker lugn och ro.

I den här artikeln kommer vi att utforska de bästa campingplatserna på Öland, från familjevänliga platser med alla bekvämligheter till avskilda läger i närheten av öns mest spektakulära naturattraktioner. Följ med oss för att upptäcka var du kan slå upp ditt tält, parkera din husbil eller hyra en stuga för att fullt ut njuta av allt som Öland har att erbjuda.

Planera din campingresa på Öland

Innan du packar tältet är det viktigt att noggrant planera din campingresa på Öland. Du behöver först och främst tänka på tidpunkten för din resa. Ölands klimat är mildast mellan juni och augusti, vilket är den perfekta perioden för camping. Se till att du kollar väderprognosen så att du inte hamnar i oväntat dåligt väder. Det är också klokt att göra en lista på nödvändiga förnödenheter som vatten, mat, sovsäckar och lämpliga kläder för att vara förberedd för alla väderscenarion. Slutligen, glöm inte att undersöka lokala regler och restriktioner som kan påverka din vistelse, såsom eldningsförbud eller specifika regler för tältplatser.

Populära campingplatser på Öland

Öland erbjuder många populära campingplatser som passar alla typer av friluftsentusiaster.

Böda Camping

Böda Sand Camping på Öland erbjuder en idyllisk semester för alla på Ölands vackraste strand med en två mil lång sandstrand. Campingen har ett brett utbud av aktiviteter som gruppträning, minigolf, spa och barnaktiviteter, inklusive frisör och evenemang med livemusik och sport. Barnen kan njuta av lek med Bödde, minidisco och badland.

Boendealternativen inkluderar tältplatser, ställplatser och stugor i olika storlekar och utföranden, alla med närhet till naturen och strand. Faciliteter inkluderar internet, köksutrustning, uteplatser, servicehus och grillplatser. Campingen är tillgänglig för rörelsehindrade, hundvänlig och erbjuder skötrum för spädbarn.

Böda Sand fungerar som ett litet samhälle med nödvändiga bekvämligheter såsom sjukrådgivare, bageri, Ica och shopping. De flesta aktiviteter ingår i boendet och gäster får rabatt till badland och minigolf.

Förutom campingens utbud finns närliggande sevärdheter och aktiviteter som Ölands Djurpark, Lådbilslandet, kamelridning och gokart. Besökare kan också utforska Stora alvaret, Solliden och andra natursköna platser på Öland.

Sonjas Camping

Sonjas Camping och Stugor på norra Öland erbjuder en avkopplande familjecamping vid några av Ölands längsta och vackraste sandstränder. Campingområdet har stora gräsytor och lummiga avgränsningar. Här finns en restaurang som serverar dagens lunch, pizza och gatuköksmat, en butik med brett utbud, och ett poolområde med två pooler och en jacuzzi.

Campingen har tre serviceanläggningar med bland annat ett barnservicerum, tvättstuga, gästkök, samlingsrum med TV och lekrum. Det finns sju familjerum med dusch och toalett, varav två är tillgänglighetsanpassade, och en hunddusch.

Aktivitetsområdet erbjuder fotbolls- och volleybollplaner, en skateboardramp, boulebana och ett aktivitetshus som är öppet dagligen under sommaren. Campingen har även promenadslingor av olika längd. Under juli arrangeras musikunderhållning vid restaurangens uteservering, inklusive trubadurer, musikquiz och bingokvällar.

Besök campingen på våren för att uppleva blommande orkidéer och fågelsång, eller på hösten när havsvattnet är varmt och bären mognar. Sonja och personalen välkomnar er till en skön och avkopplande semester.

Ekerum Camping

Ekerum Camping på Öland erbjuder ett brett utbud av boenden, inklusive platser för husbil, husvagn, tält, samt stugor och villavagnar. Belägen vid Kalmarsund och granne med naturreservatet Halltorps Hage, är campingen särskilt populär bland barnfamiljer och naturintresserade.

På stranden finns en lekpark och en stor hoppkudde, och aktiviteter inkluderar äventyrsgolf och trampbilar. Campingen erbjuder natursköna promenader längs vattnet och rekommenderar ett besök i det närliggande naturreservatet.

Campingen har ett poolområde och serverar mat som glass och pizza. Närheten till Borgholm, Kalmar och Färjestaden ger möjligheter till shopping, nöjen och sightseeing.

Bödagårdens camping

Bödagårdens Camping på Norra Öland är en solsäker destination som erbjuder både avkoppling och aktiviteter för hela familjen. Belägen vid den långa sandstranden är det en plats för sol, bad och olika aktiviteter som volleyboll. Cykelleder finns för utflykter i naturen, och personalen ger gärna utflyktstips, till exempel till Byrums raukar för grillning och solnedgångar.

Campingen strävar efter att vara en mötesplats för gemenskap och erbjuder olika samlingar och aktiviteter, inklusive konserter, barnaktiviteter och gudstjänster, alla alkohol- och drogfria. Som en fyrstjärnig familjecamping drivs den i kristen regi av Svenska Alliansmissionen med en policy för en drogfri miljö, där varken alkohol eller tobak säljs i butiken.

First Camp Löttorp – Öland

First Camp Löttorp – Öland är en idealisk familjecamping på norra Öland, lämplig för alla, oavsett om du reser med barn, husbil eller vänner. Belägen nära den långgrunda sandstranden och omgiven av vacker natur, erbjuder campingen ett brett utbud av boendealternativ, inklusive husvagn, husbil, tält och stuga. Även husdjur är välkomna.

På campingområdet finns bekvämligheter som butik, bistro och lekplats, samt möjlighet att hyra cyklar för att utforska omgivningarna. Aktiviteterna på campingen inkluderar äventyrsgolf, lekplats och gratis barnklubb, samt sommarunderhållning med sång och dans.

För den som är intresserad av kultur och historia finns många sevärdheter att utforska på Öland, inklusive Borgholm slott, Byrums raukar och Trollskogen. Cykelleden Norra Blomsterrundan erbjuder också vackra landskap att utforska. Med närhet till vackra stränder, inklusive den kända Östra stranden, välkomnas du till en avkopplande semester nära allt på Öland.

Kapelludden

Kapelludden camping på Öland erbjuder stads- och havsnära boende med tomter för husvagnar, husbilar och tält. De flesta platser har el och vissa har även vatten och avlopp. Det finns tre servicehus på området med toaletter, duschar och kök/disk. Solsidans servicehus har även matrum, tvättstuga, familjerum, utedisk och hunddusch. Riverans servicehus har också tvättstuga, bastu och utslagsplats medan Uddens servicehus har utslagsplats och utedisk. För smidig tömning finns en CamperClean vid Solsidans servicehus. Tvätt kostar 60 kr (tvättmedel ingår) och torktumlare 50 kr. På campingområdet finns bekväma faciliteter som kök, tvättmaskiner och torktumlare samt en liten bastubyggnad vid havet för avkoppling. För barnen finns lekplats och simskola, och även hundar är välkomna med egen dusch och närhet till hundbad.

Lundegård camping & stugby

Välkommen till Lundegård camping & stugby! På campingplatsen finns gott om plats med olika alternativ för elanslutning. Servicehusen är alltid nära till hands och de grönskande områdena längs havet erbjuder avkopplande kvällar med underbara solnedgångar. Vi har en egen badplats bara 50-250 meter bort. Lundegård har generösa platser så att ni kan njuta utan trängsel. Incheckning är från kl. 15:00 och utcheckning senast kl. 14:00. Som medlemmar i SCR Svensk Camping behöver gästerna ett Camping-ID vid incheckningen (förutom stugor), vilket är ett gratis digitalt campingkort som kan skaffas i receptionen eller online. Det finns också en premiumversion, Camping Key Europe, för 199 kr, som ger rabatter och erbjudanden samt försäkringar för hela familjen.

Oavsett om du är ute efter en aktiv semester eller bara vill koppla av vid havet, har Öland en campingplats som passar dina behov.

Naturupplevelser vid campingen

När du campar på Öland kan du njuta av otroliga naturupplevelser precis vid din tältplats. Öns unika landskap erbjuder vidsträckta sandstränder, dramatiska klippformationer och lummiga skogar som omsluter din vistelse med en känsla av att vara mitt i naturen. Du vaknar till ljudet av vågorna och kan ofta se rådjur och fåglar från din sovsäck. Ta en tidig morgonpromenad längs stranden och upplev soluppgången som målar himlen i pastellfärger. Ölands flora är också något utöver det vanliga med sällsynta orkidéer och blommande ängar som sträcker sig så långt ögat kan nå. Varje steg ger nya upptäckter i denna unika och skyddade miljö.

Aktiviteter för hela familjen

Öland erbjuder en mängd familjevänliga aktiviteter som håller alla åldrar underhållna. Du kan utforska de historiska vindmöllorna och slotten, som Borgholms slott, där speciella barnvisningar ofta anordnas. För den naturintresserade familjen finns otaliga cykel- och vandringsleder som sträcker sig genom vackra landskap och naturskyddsområden. Missa inte att besöka Trollskogen, där ni kan uppleva spännande sagovandringar. För lite mer äventyr, prova på kitesurfing eller paddla kajak längs kusten. Det finns även flera minigolfbanor som erbjuder skoj för hela familjen. Oavsett ålder, kommer Öland garanterat att erbjuda er en oförglömlig campingupplevelse med massor av aktiviteter som passar alla.

Matlagningstips för campinglivet

När du campar på Öland är det viktigt att planera dina måltider för att göra matlagningen både enkel och rolig. Tänk på att välja rätter som kräver få ingredienser och enkla redskap. Ett tips är att förbereda så mycket som möjligt hemma, som att hacka grönsaker och marinera kött. Grillning är perfekt för camping, då det är lätt att hantera och ger maten en härlig smak. Använd gärna lokala råvaror från Öland för en autentisk upplevelse; färsk fisk och grönsaker kan lyfta måltiden. Tänk också på att ha tillräckligt med gas eller kol, samt en reservplan om vädret inte tillåter matlagning utomhus.

Packningstips för din campingvistelse

När du packar för en campingtur på Öland är det viktigt att du organiserar dina saker effektivt. Börja med att göra en packlista för att säkerställa att du inte glömmer något väsentligt. Välj en rymlig men lätt ryggsäck och använd packpåsar för att hålla ordning på kläder, köksutrustning och personliga tillhörigheter. Tänk på att kläderna ska vara anpassade efter väderprognosen; lager-på-lager-principen är alltid ett smart drag. Kom ihåg bekväma skor för vandringar och extra strumpor. Lägg sist i ryggsäcken de saker du behöver ha lättillgängliga, som en ficklampa, karta och vattenflaska. Med dessa tips blir din packning både praktisk och funktionell.

Säkerhetstips för camping på Öland

När du campar på Öland är det viktigt att du följer några grundläggande säkerhetstips för att undvika faror och olyckor. Se till att alltid ha en första hjälpen-kit tillgänglig. Kontrollera väderprognoser regelbundet och förbered dig för plötsliga väderförändringar genom att ha lämplig utrustning. Det är också klokt att informera någon om din resplan och förväntad återkomstdatum. Var uppmärksam på lokala vilda djur och läs på om vilka arter som kan utgöra en risk. Undvik att mata djuren och håll avstånd. Slutligen, se till att din campingplats är väl upplyst på kvällen för att undvika olyckor i mörkret. Säkerhet först!

Miljövänliga campingvanor

När du campar på Öland är det viktigt att du tänker på miljön och adopterar hållbara vanor. Använd miljövänliga produkter, som biologiskt nedbrytbara tvålar och schampon, för att minimera din påverkan på naturen. Ta med dig allt skräp när du lämnar campingen och sortera det för återvinning. Du kan också minska ditt koldioxidavtryck genom att cykla eller gå istället för att köra bil runt ön. Använd solenergi-laddare för dina enheter och undvik engångsartiklar. Genom att följa dessa enkla steg kan du njuta av din campingupplevelse samtidigt som du bidrar till en renare och hälsosammare miljö för alla.

Vanliga frågor camping Öland

Vilka är de bästa tiderna på året att campa på Öland för att undvika trängsel?

För att undvika trängsel när du campar på Öland, är det bäst att välja att resa under lågsäsongen, vanligtvis under våren eller hösten. Då turistmängderna är färre och du kan njuta av en lugnare upplevelse.

Finns det några speciella säkerhetsåtgärder man bör ta när man campar på Öland?

När du campar på Öland, se till att hålla maten förvarad på ett säkert sätt för att undvika locka djur. Använd insektsmedel för att skydda dig mot myggor. Kom ihåg att respektera naturen och följ reglerna. Ha en trevlig vistelse!

Vilka aktiviteter kan man engagera sig i när man inte campar?v

När du inte campar på Öland kan du utforska öns vackra stränder, besöka historiska platser som Borgholms slott och Eketorp borg, vandra eller cykla längs öns många naturstigar, eller prova lokala delikatesser på charmiga restauranger.

Slutsats

Upptäck de bästa platserna för camping på Öland och njut av en fantastisk semester i naturen. Oavsett om du föredrar strandnära camping eller skogsmiljö, har Öland något för alla naturälskare. Packa dina saker, boka din plats och ge dig ut på äventyr bland Ölands vackra landskap. Glöm inte att ta med dig tältet och sovsäcken för en oförglömlig campingupplevelse på denna vackra ö i Östersjön.